Hopeasompafinaalien järjestelyt tuntuvat Hakkarissa

16.12.2016

Ensi talvena Hakkarissa koetaan mittavasti liikunnan ja hiihtourheilun riemua, kun 800 -1 000 juniorihiihtäjää osallistuu valtakunnalliseen Hopeasompafinaaliin.  Kyse on Pirkan hiihdon ja Finlandian jälkeen kauden suurimmasta kilpailusta.  Lempäälän Kisan järjestämiin ”Hakkarin Hoppareihin” osallistuu enemmän kilpailijoita kuin Lahden MM -kisoihin.

Kilpailut järjestetään  pe - su  17.-19.2. Jo to 16. päivä Hakkari on täynnä 12 - 16 -vuotiaita juniorihiihtäjiä huoltajineen.  Noina neljänä päivänä kisatapahtumiin Hakkarissa  osallistuu  kilpailijana, huoltajana, järjestäjänä tai seuraajana päivittäin ehkä  2 500 ihmistä. Järjestelyorganisaatiossa tarvitaan 250 ihmistä.

Tuntumaa kisalatuihin ja väen määrään saadaan jo la 28.1. jolloin järjestetään Hopeasompafinaalien esikisat sekä Hämeen HS -aluekilpailut ja aikuisten piirinmestaruuhiihdot. Monet kävivät tutustumassa reitteihin ja Lempäälään jo kesällä.

Pysäköinti/ katsojat

Hakkarin pysäköintialueita ei ole suunniteltu näin mittavien tapahtumien varalle.   Siksi pysäköintialueet varataan ensisijaisesti kilpailijoille, huoltajille ja järjestelyorganisaatiolle. Liikenteen ja pysäköinnin ohjaajat ovat tottuneita ja kouluttautuneita.

Jalan, bussilla tai omalla autolla - järjestäjät toivottavat kaikki hiihtourheilun ystävät seuraamaan vauhdikkaita hiihtopäiviä. Laduilla kiitää tulevia maajoukkuehiihtäjiä. kuten myös paikkakunnan junioreitten koulukavereita! Pääsymaksuja ei ole.

Mskate luistinratojen seurantaan

Hakkarissa juniorihiihdon suurkatselmus näkyy ja tuntuu muun muassa niin, ettei hiekkakenttää jäädytetä luistelijoille vaan siihen rakennetaan hiihtostadion. Kyse on poikkeustalvesta. Liikuntatoimi panostaa Moision koulun ja muidenkin jäiden huoltoon. Talven uutuus on mskate, joka kertoo päivittäin Lempäälän 13 luistinradan kunnon. Se löytyy helposti kunnan kotisivulta/ liikunta ja vapaa-aika. Vastaava palvelu hiihtoladuista on toiminut kymmenisen vuotta.

Kunta ja Jäähalli Oy tarjoavat ilmaista luistelua joululoman aikaa ja ennen sitäkin. 1 - hallissa pelataan, 2-hallissa vain luistellaan. Vuorot löytyvät osoitteesta http://lempaalanjaahalli.fi sekä hallin ovista.

Lähiladut varattu kilpailuun

Lähiladut vesitornin, viipalekoulun ja nuorisolle vuonna 2015 talkoiltun hiihtorinteen välissä on varattu pe - su 17.-19.2. Hopeasompafinaaleihin aamusta iltaan kolmen kilpailupäivän ajaksi.  Myös to 16.2. kilpalatu on varattu huoltotyölle ja kilpailijoitten harjoitteluun. Siten ei esimerkiksi ”nelosen valolatua” pääse ympäri. Hiihto pitemmillä reiteillä onnistuu hyvin pikku muutoksella. Myös esikisojen aikaan la 28.1. lähiladut on vain kilpailukäytössä.

 

Jäähallin piha ”Hopeasompatoriksi”

Jäähalli toimii Hopeasompafinaalien aikaan normaalisti, mutta koko pysäköintialue on hiihtokisojen käytössä. Alueelle ei pysäköidä, ja autolla ajo sinne on erittäin rajoitettu. P -alueen kulmaan tulevassa liikenneympyrässä voi jättää ja ottaa kyytiläisen. Alueelle tulee esim.  hiihtoseurojen voitelutiloja, hiihtotarvikemyyntiä, ruokailu ja kahvilatiloja sekä palkintokoroke.

Mm. numerojakelun ja lehdistötilan käsittävä kilpailutoimisto sijaitsee viipalekoulussa. Myös isoin osa liikuntahallista on Hopeasompafinaalien käytössä. Hakkarin koulu palvelee ruokailupaikkana jo perjantaina, jolloin koulu on muualla taksvärkkitehtävissä.

Verryttelyladut urheilukentällä ja likeisen pellon reunoilla ovat kilpailijoiden käytössä. Myös urheilukentän sosiaalitilat ovat hopeasompafinalistien käytössä.

Vasta kolmas kerta Hämeessä

Hopeasompahiihtoja on järjestetty vuodesta 1972 asti.  Kaikki eturivin hiihtäjämme ovat edenneet sitä kautta.  Hämeessä on ennen Lempäälää järjestetty ”Hopparit” vain kahdesti, Tampereella ja Valkeakoskella. Hiihtoliiton oli helppo myöntää järjestelyvastuu Lempäälän Kisalle, joka on seuraluokittelussa sijalla 8. ja hyvässä maineessa.

 Vuosina 2015 - 16 Hakkarin olosuhteet saatiin seuratalkoin ja sittemmin kuntavetoisesti suurkilpailujen edellyttämälle tasolle.  Nyt kahden vuoden aikana tehdyt reittiparannukset  palveleva vielä 20 vuodenkin päästä kuntoilevia kuntalaisia.

(12.12.16)