Uudenlaiset sprintit sujuivat hyvin ja vauhdilla
HiihtoJulkaistu: 23.12.2019 00.00

Uudentyyppiset ”formula-sprintit” perinteisellä hiihtotavalla 21.12. onnistuivat hyvin. Monenmoista valmistelutyötä ja puuhaa itse kisapaikalla oli tavanomaisia hiihtoja enemmän ja ennen kokemattomia kuvioita - mutta ovathan hiihtokisojen järjestäjät yleensä tottuneet töihin.

Latupohjan kestävyyttäkin lämpö- ja sadeaallon alla piti etukäteen jännittää. Tiedettiin tykkilumen kestävän luonnonlunta paremmin, mutta rajansa kaikella. Sade lakkasi edellispäivänä ja lumipatja kantoi hyvin latukoneen. Kilpailijoita odotti lauantaiaamuna kaksi rinnakkaista, 1300 metrin mittaista hyvää pertsan latua. Niitä kehuttiin vielä yli kolmen tunnin ahkeran hiihtämisen jälkeenkin.

Heti kilpailun päätyttyä latu muutettiin normaaliin muotoonsa: vapaan baana ja vain yksi pertsan latu jotta ihmiset pääsevät hyvin hiihtämään jouluvapailla.

Aamulehti videoi uutuuden.

Hämeen Hiihdon johtokunnan kokouksessa oli pohdittu jo kesällä, mitä uutta voisi kehitellä hiihtoon. Jäsen Esa Virtanen keksi sprintin uudella tavalla toteutettuna. Hakkarissa ei mahdu järjestämään normaaleja sprintteja yhteislähdöin edes pertsalla, mutta väliaikalähdöin ja finaalit lähtöruutuihin porrastaen onnistuu. Muualla ei tiettävästi ole kilpailtu samalla formaatilla. Aamulehti välitti uusimuotoisen kilpailun kolmella kameralla kuvaten suorana verkkosivullaan. Se on katsottavissa myöhemminkin (aamulehti.fi/ live).

Kilpailun tekniset valvojat (TD) Pasi Rajala ja Juha Tiira Tampereen Pyrinnöstä olivat kovin tyytyväisiä näkemäänsä.

Kilpailijat hiihtivät väliaikalähdöin ja 15 sekunnin lähtöporrastuksin kaksi erää. Yhteen laskettujen aikojen perusteella jakauduttiin joko A-tai B -finaalin perättäisiin lähtöruutuihin. Siten vältettiin ahtautuminen lähtösuoran päässä tiukkaan kurviin. Ei kolaroitu eikä ajauduttu ulos. Kilpailussa ei sattunut välinerikkoja.

Kukin pääsi kolmasti ladulle.

Kilpailijat pitivät siitä, että jokainen pääsi hiihtämään kolmasti. Jos ei päässyt palkinnoille niin sai ainakin hyvän harjoituksen. Ilmoittautuneita kilpailijoita oli yli 60 seurasta noin 180. Taso oli hyvä, kärkinä yleisen sarjan maailmancupin pistehiihtäjä Antti Ojansivu Jämin Jänteestä ja maan kärkikymmenikköön hiihtelevä Ikaalisten Urheilijoitten SM -viestimestari Maaret Pajunoja. Nuorissa oli useita entisiä ja tulevia Hopeasompamestareita.

Ski Jyväskylän Anita Kirvesniemi jäi Maaretista 2,9 sekunttia ja kolmonen, Imatran Urheilijoitten Hanna Varjus 10,8.

LeKin nopeimmat naishiihtäjät joutuivat jättämään kotikisan väliin. Sprntin toissavuotinen Suomenmestari Leena Nurmi kohottautuu ylirasitustilasta. N23 sarjan viimetalvinen vitosen Suomen mestari Sanni Alakoski seurasi Hakkarissa harmistuneena kilpailua. Juoksuharjoituksessa kipeytynyt nivus ei anna vieläkään kunnolla hiihtää.

Ojansivu väärin välinein

Iso yllätys oli Ojansivun jääminen erissä kärjen taakse ja finaalissa mies oli vasta viides. Hän ainoana kisasi vapaan suksilla. Lumivaraston kohdalta alkava 50 metrin ylämäki oli tasatyöntö -kielletty. Siinä Ojansivu lipsutteli ”vuorohiihtoa” täysin pitämättömin suksin ja muut potkivat pidoilla karkuun. Aki Pajunojan kenttähaastattelussa eka erän jälkeen Ojansivu kertoi syyn:

- Hiihdin edellisenä viikonvaihteena Vuokatissa Skandinavia cupia. Suksipussiin piti laittaa Lempäälää varten pertsan kisasukset, mutta täällä huomasin että mukana olikin vapaan välineet… eikä ollut mukana oikeita voiteitakaan. Ei irronnut työntö, olisi kai pitänyt hiihtää 30 kilometriä alle… no, hyvä harjoitus tästä ainakin tulee.

Tasaväkisen A -finaalin voitti Jämin Jänteen Jussi Jussila, seuraavina Ylöjärven Ryhdin Tino Stenman ja Jämsänkosken Ilveksen Ville Muhonen.

LeKi:n nuoriso napsi hyviä sijoituksia, kaksi voittoakin. 16:ssa Ella Noora Haapalehto voitti vakuuttavasti. Sarjassa pidettiin lujaa vauhtia, sillä 18 sarjan ykkönen olisi ollut tässä vasta neljäs. M12:n Aapeli Karislahti voitti tiukassa kisassa Hämeenlinnalaisen ennakkosuosikin. Palkinnoille ylsivät myös M14:ssä Otso Luodeslampi (2.) ja Antti Urvanta (5.), M12:ssa Joonas Kolehmainen (4.), M10:ssä Okko Koskinen, Sakari Repo ja Aleksi Kivistö (4-6.), N12:ssa Aada Ylilehto (3.) ja Aino Koskinen (5.).

Tulokset kilpailusivulla.

Teksti ja kuvat AK

Jarkko Keinänen järjesti sarjan M12 jämtiin jonoon.

Aapeli Karislahti, LeKi, voitti sarjan M12.

Lähtö joka 15. sekuntti vaati tarkkuutta lähettäjiltä Kari Takala (edessä) ja Reijo Ajosmäki.

Startin porrastuksen takia kaikki eivät rynnineet samaan aikaan lähtösuoran lopun kurviin.

LeKi:n Emilia Ylilehto (271) ja Lotta Tolvanen (274) sekä Sipoon Anna Kerko (273) keskittyneinä sarjan N14 sstarttiin.

Miesten A -finaalin ykkösruudussa odottelee Jämsänkosken Ilveksen Ville Muhonen, sitten Ylöjärven Ryhdin Tino Stenman (179) ja voittajaksi lykkinyt kelta-asuinen Jämin Jänteen Jussi Jussila.

Jämin Jussi Jussila syöksyy loppusuoralle yleisen sarjan voittajana.

Kisapaikalla oli sumuista ja vähän jouluistakin.