Sääksjärvellä jo 32 vuotta wanhanajan hiihtokilpailuja
HiihtoJulkaistu: 08.03.2022 06.54

Sääksjärvellä jo 32 vuotta wanhanajan hiihtokilpailuja

Iloa ja kovaa otatusta nähtiin seitsemänä keskiviikkona Sääksjärven 1,5 kilometrin radalla LeKi:n ja Kunto-Pirkkojen kaikille avoimissa aikuishiihdoissa. Molemmat seurat kuuluva Suomen Aikuisurheiluliittoon SAUL:iin. Sen toimintaan voivat osallistua 30 vuotta täyttäneet ja vanhimmat ovat yli 90 -vuotiaita. Myös Suomen Hiihtoliitto pyörittää varttuneille kilpailutoimintaa, mutta silloin puhutaan veteraaneista, on sitten 35-vuotias nainen tai 75-vuotias mies.

Sääksjärven wanhanajan kisoissa on ollut ajanmukaiset kilpavälineet, mutta ilmoittautuminen on hoitunut paikan päällä ja tulokset taltioitu sekunttarilla ja kynällä. Seuroja tai hiihtopasseja ei kysellä, mutta käytännössä jokseenkin kaikilla on ”paperit”. Osallistujat tulevat lähialueelta.

Vanhin Sääksjärven kisoihin osallistunut on jo 80 täyttänyt Tamperelainen, yleisurheilutaustainen Reijo Kauppila, joka oli 75 täyttäneen puolisonsa Sinikka Salon kanssa paikalla joka kerta. Molemmat ovat Kunto-Pirkoissa, Reijo jopa sen varapuheenjohtaja.

- Olemme kiertäneet SM-kilpailuissakin ja molemmilla on 800 kilometriä suksikuntoilua tänä talvena, raportoi Sinikka.

Osallistujien nimet ja lukumäärä ovat vaihdelleet hiihtäjien muiden menojen mukaisesti. Keskiviikkona 2.3. osallistujia oli 18 mukaan lukien kaksi lasta. LeKistä oli tässä seitsemän kisan sarjan viimeisessä koitoksessa osallistujia sarjasta M40 Kai Råtts ja kunnanvaltuutettu Pasi Huhtala sekä sarjasta M45 Markus Välimäki perheineen. Sääksjärven ladun suurkuluttaja ja itsekin monasti osallistunut Aimo Virkki hoiti lähetyksen.

Ensikertalaiselle Råttsille keskiviikon pikahiihto otatus vapaalla sopi hyvin viikonvaihteen Pirkanhiihtoa ajatellen. Nopeinta vauhtia (10.55) pitänyt mies ei pysähtynyt maalissa vaan jatkoi vielä muutaman kierroksen. Nykyisin pitkiin matkoihin panostava mies oli Finlandiassa sarjansa ykkönen ja kaikista 17. Markus Välimäki hävisi Råttsille 11 sekuntia. Myös Pasi Huhtala kuntoilee vauhdikkaasti ympäri vuoden. Kunto-Pirkkojen hiihtovetäjä Aino Berg riemuitsi:

- Seitsemäs kerta ja talven nopein aika!

Markus syöksähti suksille

Markus Välimäki uurasti Pekingin olympialaisissa testihiihtäjänä lähinnä yhdistetyn joukkueelle. Maajoukkueasuinen Markus ilmaantui Helsingin työpisteestään paikalle vasta kilpailun alkamishetkellä kuten joka kerta. Sääksin hiihtojen pyörittäjä Aino Berg ja muutkin kilpailijat olivat yhtä mieltä siitä, että Markusta odotetaan. Markus syöksähti suksille ja parikymmentä metriä verryteltyään ”duracell pupu” asettui yhteislähtöön.

- Pekingin pakkasissa 1700 metrin korkeudessa lumi oli niin luistamatonta etten ole ennen sellaista kokenut. Luistoa vei myös latujen hienojakoinen lika, joka tuli sekä tuulen mukana että tykitysvedestä. Siellä tahkoaminen jumitti paikat mutta hapenotto parani.

LeKi-veteraani Lauri Tahvanainen on koonnut parhaat tulokset Sääksjärven kilpasarjan alusta eli vuodesta 1989 alkaen. Vain Välimäki on rientänyt kolme kierrosta alle 10 minuutin, toisena on Arto Hakala ja sitten monia muita kisalaisia.

Lempäälän Kisa ja Sääksjärven Loiske järjestivät vuosikaudet yhdessä veteraanicuppia. Laji hiipui Loiskeesta ja tilalle tuli kymmenisen vuotta sitten Kunto-Pirkat. Muutama vuosi sitten se kierrätti omia iltahiihtojaan Ylöjärven, Tampereen ja Kangasalan laduilla. Niille laduille ei oikein sopinut, joten Kunto-Pirkat suunnistivat Sääksjärvelle. LeKi sai kunnan luvin pyörittää yhdessä avoimia sarjahiihtoja Sääksjärvellä. Se tunnetaan vuosikymmenien takaa lumisena paikkana, rata on sopivan helppo ikääntyneillekin tai vähemmän lajiin panostaville. Päivisin ladulla on nuorekasta säpinää, mutta illalla on tilaa.

Ennen joka kylällä

Paluulennolla Pekingistä Välimäki keskusteli Hiihtoliiton puheenjohtajan Markku Haapasalmen kanssa hiihdon suosion noususta ja siitä, miten se voitaisi takoa matalan kynnyksen hiihtokilpailuiksi kevyinkin järjestelyin ja myös liiton kilpailukalenterin ulkopuolella. Etenkin palloilulajeissa on paljon ei niin vakavaa kilpailutoimintaa.

Ennen hiihtokilpailuja järjestivät liikelaitokset, kyläyhdistykset ja muut järjestöt, oli seuran ja kunnan mestaruushiihtoja, viikkokisoja… Huippu- ja kansallinen hiihto toimii ja hiihtokouluja pyörii seuroissa, mutta ”lappu rinnassa” toiminta eli matalan tason kilpailutoiminta on kutistunut rajusti 30 vuoden takaisesta. Lempäälässä ja Vesilahdessa on jäljellä jokunen kyläyhdistyksen tapahtuma, Leijonien nappulahiihdot ja LeKi Kuntoilun 24 tunnin viestihiihto. Vesilahden Rämsöössä urheiluseura juhlisti helmikuussa 90-vuotisuuttaan järjestämällä kyläläisille hiihtoa pellolla. Vesilahtelaisen Jakovuoren suvun hiihtoja on pidetty katkeamatta 60 vuotta, viimeksi helmikuussa Hakkarin ladulla.

Sääksjärven seitsemän hiihdon sarja on matalan kynnyksen ylittämistä joskin vain yli 30 -vuotiaille. Sen luonnetta kuvaa hyvin sprintit 26.2. Kilpailijoilla oli niin hauskaa, että päättivät pitää päälle parisprinttikisan. Joukkueet eli parit, muodostettiin paikan päällä. Aino Berg järjesti pienten osallistumismaksujen palautuksena yllätykseksi hyvät pullakahvit.

AK

Kuvatekstit:


Iltahämyssä oli valoisa mieli LeKi:n ja Kunto-Pirkkojen järjestämän sarjahiihdon alkaessa. Myös juniorit Kalle ja Ulla Välimäki osallistuivat.


Lähettäjänä toimi Sääksjärven ladun suurkuluttaja Aimo Virkki, joka on itsekin kymmeniä kertoja osallistunut kilpailuun.
kuvat Antero Korhonen