​Luistava suksijuhla Hakkarissa (28.1.2024)
HiihtoJulkaistu: 07.02.2024 15.53

Hakkarissa 28.1. LeKi:n järjestämät kansalliset kisat ja junioreiden KristaCup sujuivat sään ja muunkin puolesta hyvin. Lempäälän Hammaslääkäriaseman nimissä hiihdettyyn vapaan kilpailuun ilmoittautui 190 sivakoijaa, joista 175 starttasi. Hyvin toimineessa kisakoneessa pyöri tottuneesti yli 30 innostunutta osaavaa ihmisratasta. Hiihtäjiltä ja huoltajilta tulikin kiitosta monesta asiasta: aikataulutus, tulospalvelu ja kuulutus, palkinnot ja latujen kunto. Eräs kilpailija tuumi, että kisaladut oli merkitty selkeästi ihan kansainväliseen tapaan. Eteläsuomalainen huoltajavalmentaja sanoi näkevänsä, että Kisa oli panostanut kilpailuihin paljon. Hiihtäjät saattoivat huoletta kiitää vain kilpailukäyttöön varatuilla Hakkarin lähiladuilla. Kunta ottaa kilpailutunneista reilun latuvuokran joten kisakäyttöön varaaminen oli perusteltu. Se onnistui hyvin ennakkouutisoinnin, ladun varren julisteiden ja kuntoilijoiden järkevyyden ansiosta. Kuntoilijoita ei ”harhautunut” ladulle kilpailun aikana altistaamaan itseään ja kilpailijoita törmäyksille.

Mahtava luisto

Luistosta kertoo se, että miesten sarjan voittaja hiihti 10 kilometriä 21minuuttiin eli hiukkasen yli 2 minuutin kilometrivauhtia. Vesitornin ja hiihtomaan laskujen ja nousujen kautta kulkeneella 2,5 kilometrin radalla joutui ylittämään kaikki nousut neljästi. Nuoremmilla junioreilla ja vanhimmilla veteraaneilla oli helpotusta mäissä ja matkat lyhemmät, mutta jo 14 -vuotiaat pojat kiertelivät kaikki nousut ja laskut.

Tasokas naisten kymppi

Naisten ja miesten voitot 10 kilometrillä heltisivät melko selvin eroin kakkosiin. Hilla Niemelälle voitto oli samalla harjoitus Planicassa alkaviin alle 23-vuotiaiden MM- kisoihin. Hilla edustaa Ikaalisten Urheilijoita, mutta aloitteli hiihtouransa Kisan hiihtokoulussa Hakkarissa ja edustikin seuraa vuosikaudet. Planican joukkueeseen valittiin kaksi muutakin Hakkarin latujen kuluttajaa: N20 sarjan kuljulaiset Emmi Henriksson ja Ella Noora Haapalehto. Emmin seura on Ylöjärven Ryhti. ”Ellis” siirtyi kasvattajaseurastaan Kisasta kesällä mahtiseura Pohti Skin riveihin. Hakkarin kympin toiseksi luistatti monissa SM-karkeloissa mitaleita napannut ja usein Hakkarissa nähty Hämeenlinnan Hiihtoseuran Maija Hakala. Maajoukkueessakin mc -kisoissa kilpailleella Vuokatin Vilma Nissisellä on ollut tänä talvena terveyshuolia ja hän jäikin nyt kolmanneksi. Hakkarissa voittanutkin Ski Jyväskylän kestävyyskone Sini Alusniemi oli nyt neljäs ja Tampereen Pyrinnön Heta Jalonen viides.

Vinkanharjulle taas kontti

Miesten kympillä Tampereen Yrityksen karpaasit ottivat kolmoisvoiton järjestyksessä Waltteri Vinkanharju, Valtteri Heinimaa, Otto Ruusunen. Pääpalkintona oli taas kelholaistekoinen kontti sisältöineen. Se oli Vinkanharjulle jo kuudes. Seuraaviksi kiitivät Hämeenlinnan Jukka ja Lauri Vähävihu välissään Pyrinnön Onni Tiira.

Kisalaiset saalistajina

Sarjan M18 kisalaiset Akseli Pesu ja Antti Urvanta kävivät taas tiukan kamppailun, jonka Akseli voitti 11 sekunnilla. Maan kärkeen kuuluvat nuorukaiset olisivat olleet yleisessä sarjassa sijoilla 3. ja 4. Hollolan Urheilijoiden lupaus Juho Koskinen jäi viimeisellä 2,5 kilometrin lenkillä selvästi kisalaisista. Kaksi seuraavaa olivat taas kisalaisia: Oliver Kaikkonen ja Samuel Kiviharju.

Kisalaishiihtäjät saalistivat kärkisijoja kautta linjan. 12-vuotiaissa ykkösiä olivat Aino Siivonen ja Eino Lattunen. Lauri Tarhonen oli 5. Anni Siivonen oli 14-vuotiaissa 3. ja Ella Rajala 13. 14 -vuotiaiden vitosella Aleksi Kivistö oli 7. Eero Siivonen hiihti toiseksi sarjassa M16, jossa oli komeasti 21 kilpailijaa 14 seurasta. Kisalaisista oli tässä sarjassa Joonas Kolehmainen 10. ja Joona Kivistö 14.

Vanhemmista kisalaisista voiton ottivat M45:n Ville Repo vitosella ja Arto Hakala M35:n kympillä. Ikänsä puolesta hänen oikea sarjansa olisi ollut M50 ja kilpailumatka 5 kilometriä. Konkari halusi kuitenkin hiihtää 10 kilometriä, koska se matka on osunut eteen jo tänä talvena ja voi osua jatkossakin.

Hakkarissa nähtiin muuun muassa Aino-Kaisa ja Maija Saarinen, jotka hiihtivät kilpauransa loppuvuodet Lempäälän Kisassa. ”Aikun” Amanda sujutteli 8-vuotiaissa kolmanneksi ja Maijan poika Kerkko 14-vuotiaissa toiseksi.

Antero Korhonen

Aino Siivonen tähysi heti lähdössä 12 -vuotiaitten neljän kilometrin voittoon. Lähettäjänä oli Lasse Lemmetti. (Kuva: Mirka Pihlaja)

Eino Lattusen vauhdikas startti 12 -vuotiaissa ennakoi voittoa. Tuli. (Kuva: Mirka Pihlaja)

Väkeä kuin pipoa oli sarjan N12 palkintojenjaossa. (Kuva: Mirka Pihlaja)

N14: n kolme parasta mahtuivat 5,9 sekunnin sisään. Vasemmalta voittaja Hertta Ikonen Tampreen Hihtoseura, Vilma Pyhtilä Ylöjärven Ryhti ja Anni Siivonen Lempäälän Kisa. Sarjaan M16 osallistui 21 hiihtäjää 15 eri seurasta. (Kuva: Mirka Pihlaja)

Sarjaan M16 osallistui 21 hiihtäjää 15 eri seurasta. (Kuva: Mirka Pihlaja)

Soile Peltoniemellä ja Mika Kolehnaisella oli hauskaa palkintoja jakaessaan. (Kuva: Mirka Pihlaja)

Infotaulua oli mukava väliin vilkuilla. (Kuva: Mirka Pihlaja)

Maastosssa tarkkailivat tapahtumia kilpailujen avustava TD Henna Nurminen, turvallisuuspäällikkö Jarkko Keinänen ja ratavalvoja Esko Aarnio. (Kuva: Antero Korhonen)

Oli ahdasta ja hiihtojuhlan tuntua. (Kuva: Antero Korhonen)

Ikäluokkansa M18 maan kärkeen kuuluva Akseli Pesu (186) tyylitteli Hakkarissa niukasti ykköseksi. Numerolla 195 hiihtämässä Tampereen Pyrinnön Henri Nakari miesten sarjasta. (Kuva: Mirka Pihlaja)

M18-sarjan Oliver Kaikkonen jaksoi väsyneenäkin pitää hiihtoasennon. (Kuva: Mirka Pihlaja)

Sarjassa M18 järjestävän seuran LeKi:n karpaasit ottivat kaksoivoiton: Antti Urvanta (vasemmalla) oli toinen, sitten voittaja Akseli Pesu, kolmonen Juho Koskinen Hollolan Urhelijoista ja Oliver Kaikkonen LeKi:sta. (Kuva: Antero Korhonen)

Kisamakkara kuului asiaan. (Kuva: Antero Korhonen)

Hilla luistatti vauhdilla hänelle kovin tutun sillan yli. Taustalla Kisan Samuel Kiviharju. (Kuva: Mirka Pihlaja)

Naiset kukitettiin kelholaisin tuohiruusuin. Nuorten MM -hiihtoihin Hakkarissa herkistellyt Hilla Niemelä (vasemmalla) voitti kympin kisan tyttövuosiensa kotiladulla. Seuraavina olivat Maija Hakala, Vilma Nissinen, Sini Alusniemi ja Heta Jalonen. (Kuva: Antero Korhonen)

Vesitornin nousussa vedätettiin tiukasti. Etummaisena yleisen sarjan kakkonen Valtteri Heinimaa Tampereen Yrityksestä, kannoilla Kisan M18- sarjan Samuel Kiviharju (Kuva: Antero Korhonen)

M45 sarjassa Lempäälän Kisan Ville Repo haukkasi latua voitokkasti. (Kuva: Mirka Pihlaja)

M35 sarjan kympin voitti Arto Hakala (vas.). Reilusti yli-ikäisen veteeraanin oikea sarja olisi ollut M50 ja matkana vitonen. Hän halusi hiihtää koko rahallapitemmän matkan. Seuraavina olivat Kangasalan Kisan Urmas Tiits ja Vammalan Seudun Voiman Tommi Ritala. (Kuva: Antero Korhonen)