PAINONNOSTO

Painonnosto kuuluu vanhimpien urheilumuotojen joukkoon. Antiikin olympialaisissa kilpailuvälineinä olivat isot kivet. Painonnosto oli mukana heti ensimmäisissä nykyaikaisissa olympialaisissa Ateenassa 1896. Antwerpenin 1920 kisoista lähtien laji on kuulunut kiinteästi kisaohjelmaan. Naisten painonnosto oli ensimmäistä kertaa olympialajina Sydneyssä.

Painonnosto on pitkät perinteet omaava olympialaji, jonka vahvuuksina voidaan pitää parasta soveltuvuutta voima- ja tasapainoharjoitteluun ja oikean nostotekniikan oppimiseen. Näin painonnosto tarjoaa optimaaliset harjoitteet lähes kaikille muille urheilulajeille voima- ja tasapainoharjoitteluun.

Painonnosto on myös hyvä apuharjoitusmuoto kaikkiin urheilulajeihin. Painonnostoliikkeisiin perustuva voimaharjoittelu onkin saanut viime vuosina jalansijaa monien urheilulajien parissa – lihaksisto kehittyy sopusuhtaisesti samoin muut fyysiset ominaisuudet.

Painonnoston opit ovat myös levinneet laajalle. Keppijumpan ideologia juontaa juurensa painonnostosta, jonka perusliikkeistä (työntö ja tempaus) kepillä kuntoilu sai alkunsa. Keppijumpan harrastajia on Suomessa varovasti arvioiden noin 200 000 ja laji sopii erinomaisesti työpaikkaliikuntaan sekä parantamaan liikkuvuutta ikääntyvillä ihmisillä.

Työntönoston loppuvaihe. (Kuva: www.urheilusuomi.com)

PUNTTIKOULU

Painonnosto on nuorille hyvä ja turvallinen vapaa-ajan harrastus. Kaikkien ei tarvitse tulla olympiavoittajiksi tai maailmanmestareiksi, vaan tavoitteen voi asettaa omien kykyjen mukaan jäsentenvälisistä kilpailuista ylöspäin. Eikä painonnoston harrastajan tarvitse välttämättä edes kilpailla, sillä laji on erinomainen kuntoilumuoto, joka kehittää monipuolisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia.

Mitä punttikoulu tarjoaa ja kenelle?

Punttikoulu on tarkoitettu 8-15 -vuotiaille, mutta myös nuoremmat ja vanhemmat ovat tervetulleita. Punttikoulut harjoittelevat yleensä noin kaksi kertaa viikossa ja punttikoulun ohjaajana toimii seuravalmentaja.

Lasten ja nuorten voimaharjoittelusta: https://lihastohtori.wordpress.com/2016/06/29/last...

Punttikoulussa opitaan oikea nostotekniikka ja perusasiat harjoittelun suhteen. Näitä ovat esimerkiksi:

  • oikeat varusteet ja välineet
  • harjoituspäiväkirjan pito
  • käyttäytyminen harjoitussalilla: järjestys/turvallisuus
  • painonnoston lajiharjoittelu: kestävyys, liikkuvuus, kimmoisuus, taito ja koordinaatio, nopeus, tasapaino ja ketteryys
  • alku- ja loppuverryttely
  • kilpailuun valmistautuminen ja itse kilpailu (säännöt)
  • rehtiys ja ”fair play”

Asiantuntevaa opastusta

Nostotekniikan omaksuminen on olennainen osa lopputulosta. Alkuvaiheessa ei kannata kilpailla siitä, kuka nostaa suurimmat painot, sillä tuloksia syntyy vain pitkäjänteisellä työllä. Ei kannata lannistua, vaikka kaikki ei aina onnistuisikaan. Sitkeä yrittäminen palkitaan varmasti ajan myötä. Punttikoulu ei ole pelkkää painojen nostelua, vaan harjoitusten sisältö on monipuolinen – voimistelu, palloilu, hypyt ja juoksu kuuluvat painonnostajan harjoitusohjelmaan kaikenikäisillä.

Lainaus sivustolta: https://painonnosto.fi/lajit

Syvällisemmin painonnostosta:
Painonnosto osa I: kilpailu ja tempaus – Häkkinen ja Säynäjäkangas: https://lihastohtori.wordpress.com/2022/10/22/pain...

Painonnosto Osa II: Rinnalleveto ja ylöstyöntö – Säynäjäkangas ja Häkkinen: https://lihastohtori.wordpress.com/2022/11/05/pain...

Painonnosto osa III: Painonnostajan harjoittelu ja painonnostoliikkeet oheisharjoittelussa – Säynäjäkangas, Häkkinen ja Hulmi: https://lihastohtori.wordpress.com/2023/01/14/pain...