Kilpailusivujen päivitykset:

18.11.2023: Alustava Kilpailuohje julkaistu

26.11.2023: Lisätty alustavat latukartta

Kilpailukutsu:

Hiihtokalenteri

Kilpailun perustiedot:

Lempäälän Kisan Kansalliset kilpailut, Kiilto Ensilumen Sprintti, järjestetään Lempäälässä Hakkarin urheilukeskuksessa SUNNUNTAINA 10.12.2023 klo. 11.00 alkaen. Kilpailukeskuksen osoite on Kapteenienkatu 5, 37550 Lempäälä.

Hiihtotapa on perinteinen (P).

Aikataulumuutoksista ja muista käytännön asioista tiedotetaan kilpailupaikalla kenttäkuulutuksin.

Kilpailunumerot ja ilmoittautuminen:

Kilpailijat, jotka ovat ilmoittautuneet KILMO-järjestelmän kautta kilpailuun torstaihin 7.12.2023 kello 21:00 mennessä, ovat oikeutettuja osallistumaan kilpailuun. Jälki-ilmoittautuneita ei hyväksytä.

Kilpailunumerot ovat noudettavissa kilpailutoimistosta. Kilpailunumerot luovutetaan maaliin tulon jälkeen toimitsijoille mehunjakopisteellä. Palauttamattomasta kilpailunumerosta veloitetaan 50 euroa.

Kilpailukeskus ja toimisto:

Kilpailukeskuksen osoite on Kapteenienkatu 5, 33750 Lempäälä. Lähtö- ja maalialue sijaitsee Hakkarin liikuntakeskuksen jäähallin takana (länsipuolella) ns. hiekkakentän alueen eteläpäässä.

Kilpailutoimisto sijaitsee ns. viipalekoulussa hiiihtostadionin ja Hakkarin liikuntahallin välissä. Toimisto on avoinna kilpailupäivänä klo 09.30 alkaen kilpailujen päättymiseen saakka.

Kilpailijat tai huoltajat noutavat kilpailunumeron kilpailutoimistosta. Kilpailijat/huoltajat vastaavat itse siitä, että kilpailijat hiihtävät oikealla lähtöluettelon mukaisella numerolla. Aika-ajoissa ja finaaleissa käytetään samoja numeroita.

Virallinen ilmoitustaulu sijaitsee ns. sinisen kopin läheisyydessä hiekkakentän eteläpäässä. Lähtölistat ja reittikartat ovat nähtävissä kilpailun ilmoitustaululla sekä jäljempänä tässä ohjeessa.

Kilpailukeskuksessa on myyntipiste, jossa voi ostaa grillimakkaraa, kahvia ja muita kahviotuotteita. Maksaminen onnistuu käteisellä ja MobilePayllä. Järjestäjä suosittelee MobilePayn käyttämistä.

Kilpailun organisaatio:

 • Kilpailun johtaja: Samuli Kivistö, puh. 0408222415, email. samuli.kivisto@gmail.com
 • TD: Kai Samposalo, TDA: Henna Nurminen
 • Kilpailutoimisto: Anu Tarhonen
 • Radat: Heikki Leppänen
 • Turvallisuus: Jarkko Keinänen
 • Tulospalvelu: Tammelan Ryske/Teemu Salminen
 • Kuulutus: Sami Liponkoski
 • Kisalääkäri: Elina Ylilehto

Tuomarineuvosto:

Tuomarineuvoston kokoonpano on:

 • TD Kai Samposalo Puheenjohtaja
 • TDA Henna Nurminen Jäsen
 • Kilpailun johtaja Samuli Kivistö Jäsen

Tuomarineuvoston sihteerinä toimii Anu Tarhonen

Tuomarineuvosto kokoontuu klo 10.00 ja erikseen sovittavana aikana kilpailun jälkeen sekä tarpeen mukaan kilpailun aikana. Kilpailun tuomarineuvoston jäsenillä on yllään violetinväriset JURY-liivit.

Säännöt:

Kilpailussa noudatetaan Suomen Hiihtoliiton maastohiihdon ja soveltuvin osin FIS:n kilpailusääntöjä sekä järjestäjän ja tuomarineuvoston antamia ohjeita.

Kilpailuissa on hiihtotapavalvonta. Valvonta kattaa myös muiden sääntökohtien noudattamisen.

Sauvan pituussääntö on voimassa ja sitä voidaan valvoa pistokokein.

Muutamia tärkeitä sääntökohtia:

 • Latua on annettava ensimmäisestä kehotuksesta alkuerähiihdoissa. Finaalissa latua ei tarvitse antaa.
 • Huoltajat eivät saa hiihtää (tai liikkua muillakaan tavoilla) kilpailijan perässä tai edessä ja avustaa vauhdinpidossa. Kilpailussa suoritetaan valvontaa.
 • Käännöstekniikan käyttäminen (askelkäännös) on kielletty muualla kuin erikseen käännöstekniikka-alueeksi merkityillä alueilla
 • Lähtö – ja maalialue on varattu ainoastaan kilpailijoiden käyttöön! Ei huoltajia lähtö – ja maalialueen sisäpuolelle.
 • Kilpailussa ei ole käytössä erillisiä vuorohiihtoalueita.

Pyritään ennaltaehkäisemään hiihtotapa/sääntörikkeitä. Kilpailijoiden & huoltajien on hyvä käydä oheinen liite läpi:

Keskeiset Hiihtosäännöt.pdf

Erävaiheen lähtöohjeet:

Kilpailijoiden tulee saapua ajoissa lähtöalueelle. Kilpailijat siirtyvät toimitsijoiden ohjeiden mukaisesti oman lähtöpaikkansa taakse. Lähettäjä antaa komennon "paikoillenne", jolloin kilpailijat siirtyvät omalle lähtöpaikalle (monon kärjet numerokyltin kohdalle). Kun kaikki kilpailijat ovat lähtöpaikoilla lähettäjä antaa komennon "valmiit", jolloin kilpailijat jäävät liikkumattomiksi, kunnes lähettäjä antaa lähtökomennon "mene". Varaslähdön tapahtuessa lähettäjä huutaa kilpailijat takaisin ja lähtö uusitaan. Lähtösuoran jälkeen on myös pysäyttäjät varaslähdön sattuessa. Ensimmäisestä varaslähdöstä seuraa kirjallinen varoitus ja toisesta varaslähdöstä samassa erässä varaslähdön ottanut kilpailija hylätään.

Vastalauseet:

Vastalauseaika on 15 minuuttia epävirallisten tulosten julkistamisen jälkeen. Epävirallisina tuloksina pidetään viralliselle ilmoitustaululle kiinnitettäviä tuloksia. Em. tuloksiin merkitään kellonaika, jos vastalauseaika alkaa.

Alkuerissä tapahtuvat mahdolliset sääntörikkeet käsitellään tuomarineuvostossa ennen finaalilähtöjen alkua.

Vastalauseet on jätettävä kirjallisena kilpailutoimistoon. Vastalausemaksu on 100 euroa. Maksu palautetaan, jos tuomarineuvosto hyväksyy vastalauseen.

Kilpailureitti ja kilpailun toteutus:

Kilpailumuotona on ns. Formula Sprintti.

Kilpailuissa hiihdetään väliaikalähtöinä kaksi kertaa n. kilometrin mittainen sprinttirata. Hiihtäjien kahden kilpailusuorituksen ajat lasketaan yhteen. Loppukilpailu hiihdetään yhdessä tai useammassa erässä hiihtäjien määrästä riippuen "formulalähtöinä" sarjoittain. Paalupaikalle pääsee yhteenlaskettujen aikojen nopein hiihtäjä. Loput sijoituksensa mukaisessa järjestyksessä. Finaalilähdöt ratkaisevat lopullisen sijoituksen.

Kilpailupäivän aamuna koko tykkilumiladulle ajetaan kaksi latu-uraa rinnakkain.

Latu ja stadionkartta löytyy oheisesta liitteestä:

ALUE JA LATUKARTAT_LEKI_10.12.2023.pdf

Latukartat löytyvät myös kilpailupaikan ilmoitustaululta

Verryttely: Täydennetään

 • Lämmittely 1 päättyy 10.55
 • Lämmittely 2 (15 min)
 • Alkuerien välissä ei ole ole ladulla verryttelyaikaa. Ennen loppukilpailua on varattu noin 15 minuuttia verryttelyaikaa ladulle.
 • Alkuerien ja loppukilpailun aikana ladulla verryttely on kiellettyä. Noudata annettuja lämmittelyaikoja!
 • Aikataulut tarkennetaan osallistujamäärän selvittyä.
 • Kilpailun jälkeen kilpailijoille jätetään tunti aikaa verrytellä, mutta turvallisuuden vuoksi ladun on oltava hiihtäjistä vapaa klo 16 – 17 välisen ajan, jolloin ladut ajetaan koneellisesti normaalikuntoon.

Kilpailulatu suljetaan lämmittelijöiltä n. 5 min ennen kunkin ensimmäisen kilpailijan lähtöä (ladulta tulee olla poissa tuohon mennessä).

VASTEN HIIHTOSUUNTAA HIIHTÄMINEN ON EHDOTTOMASTI KIELLETTY! Tuomarineuvosto tarkkailee säännön noudattamista.

Keskeyttäneet:

Keskeyttäneiden on ilmoittauduttava henkilökohtaisesti maalissa. Kilpailunumero on luovutettava mehunjakopisteelle.

Alustava Kilpailuaikataulu - Tarkentuu

 • 1. Erät 11.00-11.40
 • 2. Erät 11.40-12.20
 • Finaalit noin 13.15 alkaen

Yleisiä aikatauluun liittyviä asioita:

 • Kilpailusta tulee sähäkkä, koska alkuerissäkin hiihtäjien lähtöväli on vain 20 sekuntia.
 • Kilpailu aloitetaan klo 11 ensimmäisellä alkuerällä ja toiset alkuerät hiihdetään välittömästi näiden perään.
 • Alkuerien välissä ei ole ole ladulla verryttelyaikaa. Ennen loppukilpailua on varattu noin 15 minuuttia verryttelyaikaa ladulle.
 • Alkuerien ja loppukilpailun aikana ladulla verryttely on kiellettyä. Noudata annettuja lämmittelyaikoja!
 • Aikataulut tarkennetaan osallistujamäärän selvittyä.

Kilpailulatu suljetaan lämmittelijöiltä n. 5 min ennen kunkin ensimmäisen kilpailijan lähtöä (ladulta tulee olla poissa tuohon mennessä).

Mikäli aikatauluun tulee kilpailupäivänä muutoksia niistä tiedotetaan kenttäkuulutuksin.

Lähtölistat ja tulokset

Lähtöluettelot ovat nähtävissä alla olevista linkeistä sekä kilpailukeskuksen virallisella ilmoitustaululla kilpailupäivänä klo. 09.30 alkaen.

Tulokset toimitetaan sarjan valmistuttua kilpailun viralliselle ilmoitustaululle.

Lähtölista

Erätulokset

Finaalitulokset

Palkinnot: Tarkennetaan

Palkinnot jaetaan kahdessa erässä kilpailutulosten virallistamisen jälkeen. Aikataulut tarkennetaan osallistujamäärän selvittyä.

 • 1. palkintojenjako 10-14 v sarjat heti tulosten valmistuttua n. klo XX
 • 2. palkintojenjako 16 v ja vanhemmat sarjat heti tulosten valmistuttua n. klo. XX

Palkintojenjakoaikoihin vaikuttavat mahdolliset vastalauseet. Tarkemmat palkintojenjakoajat ja mahdolliset muutokset ilmoitetaan kilpailukeskuksessa kuulutuksin.

Sarjoissa 10-14v kaikki palkitaan

Sarjoissa 16v ja vanhemmat palkitaan XXX

Palkintoja ei lähetetä.

Pysäköinti:

Hakkarin alueella on rajallinen määrä pysäköintipaikkoja samanaikaisten muiden tapahtumien vuoksi. Tämän takia kannattaa mahdollisuuksien mukaan yhdistellä kuljetuksia.

Alueella on pysäköinninohjaus.

Jäähallilla pysäköidään yu-kentän puoleisille paikoille. Ei jäähallin edustalle! Pysäköintialueina käytetään lisäksi yu-kentän, Hakkarin koulun sekä liikuntahallin pysäköintialueita.

Pukuhuoneet ja WC:

Pukuhuoneet, WC:t ja peseytymistilat sijaitsevat yleisurheilukentän huoltorakennuksessa. Lisäksi kilpailutoimiston vieressä on käytettävissä kaksi luokkahuonetta pukutiloina.

Voitelutilat:

Kilpailukeskuksessa ei ole lämmintä voitelutilaa. Mahdollisia voitelutelttoja ei saa pystyttää pysäköintialueille.

Turvallisuus ja ensiapu:

Kilpailua varten on laadittu kirjallinen pelastussuunnitelma. Ilmoitukset onnettomuuksista ja ensiapuryhmä on saatavissa paikalle soittamalla turvallisuuspäällikkö Jarkko Keinäselle 050 356 4563.

Mahdolliset loukkaantumiset: Järjestäjä on varautunut evakuoimaan loukkaantuneen mönkijällä/moottorikelkalla. Lisäksi ensiavussa tukeudutaan tarvittaessa yleiseen terveydenhoitoon ja hätänumeroon 112.

Kisakahvio ja kilpailijoiden mehutarjoilu:

Kilpailijat saavat lämmintä mehua kilpailusuorituksensa jälkeen kilpailunumeroa vastaan. Mehupiste on ns. sinisen kopin läheisyydessä. Mehupisteellä on myytävänä grillimakkaraa, kahvia jne. Maksaminen onnistuu käteisellä ja MobilePayllä. Järjestäjä suosittelee MobilePayn käyttämistä.