Tykkilumihiihtojen osallistujat yllättyivät Hakkarin ladun hyvästä kunnosta
HiihtoJulkaistu: 10.12.2019 00.00

Viime aikojen säät huomioiden yllättävän hyvä hiihtopaana! Tämän totesi moni sunnuntaina Hakkarin Kiilto Tykkilumihiihtojen osanottaja tai huoltojoukkolainen.

Latua kiitteli myös kilpailujen teknillinen valvoja TD, sadat kilpailut kiertänyt Tammelan ja Hämeen painava hiihtovaikuttaja Paavo Vesterinen. Paana on kolmessa viikossa ohentunut ja kaventunut ehkä metrillä, mutta kova latupohja oli Vesterisen mielestä riittävän leveä myös kilpahiihtoon. Sääkin suosi: mittari nollassa ja sateet väistyneet.

Kilpailun narvalaislähtöinen, monet isot kilpailut kuulutellut Aki Pajunoja muistutteli useasti hiihtäjiä huomioimaan poikkeusolot. Luonnonlumiaikaan vaaditaan leveämmät paanat.

Voiko hiihtää, sulaako latu…?

Tosin koko lauantain sade ja lämpö monien edellisten jatkeeksi pani monet ajattelemaan, josko kilpailut pitää siirtää parempaan ajankohtaan. Toiseksi naisten vitosella sijoittunut Viialan Virin Klaara Leponiemikin oli kurkkinut illalla hiihdon kotisivuja, josko sinne olisi ilmestynyt siirtotieto. Muutkin hiihtäjät olivat kurkkineet.

Kilpailun johtajalta Esa Virtaselta oli kyselty monena päivänä latujen kestävyydestä ja kisojen pitämisestä. Satanut ja luistinjään sulamisvesi laimiskoi ikävästi hiihtoradan vieressä. Se näytti kestävän joten siirto jonnekin tulevaisuuteen ei ollut tarpeen.

Seuraava kilpailu on 21. joulukuuta perinteisellä tavalla ja väliaikalähdöin hiihdettävä kansallinen sprintti. Vain rankat sateet ja lämpöaalto voi nämä kilpailut estää.

Kilpailuun oli ilmoittautunut 136 hiihtäjää eli jokseenkin sama määrä kuin vuosi sitten, jolloin oli paremmat olosuhteet. Pois jääneitä oli muutama, mutta ei ilmojen takia.

Sauva poikki, silti voittoon.

Yleisen sarjojen voitot menivät moninkertaisille SM -viestien voittajille, Hämeenlinnan Hiihtoseuran Maija Hakalalle ja Vantaan Hiihtoseuran Waltteri Vinkanharjulle. Henkilökohtaisia SM -mitaleitakin heillä on. Hakalan voitto ”vitosella” oli alusta lähtien selkeä, mutta Vinkanharjun voittoa ”kympillä” uhkasi sauvarikko. Kolmannen kierroksen alkuvaiheessa häneltä katkesi sauva ylämäkityönnössä. Vajaan kilometrin päässä mies sai stadionalueella uuden joskin lyhyemmän sauvan. Siinä vaiheessa hän oli menettänyt muutaman sekunnin johtoasemansa 15 sekunnin tappioksi. Hieman yli kilometrin ringin jälkeen hän sai oikean mittaisen sauvan ja alkoi imeä kavereitten etua kiinni ja vähitellen hivuttautui voittoon. Eroa toiseksi hiihtäneeseen Espoon Hiihtoseuran Miika Heikkilään tuli 15 sekunttia, Vantaan seurakaveri Mikko Kuuselä jäi puoli minuuttia.

Vinkanharju palkittiin mm. tuohikontilla, jolla Tampereen teknillisen yliopiston opiskelijan on hyvä kanniskella koulutarvikkeitaan. Naisille ojennettiin mm. tuohiruusuja, nekin Lempäälän Kisan 85 -vuotiaan veteraanin Timo Iisakkilan tekemiä ja lahjoitttamia. Muutkin palkinnot olivat lahjoituksia.

Maija Hakalan jälkeen toiseksi hiihti Klaara Leponiemi. Kolmossijan otti Vantaan Hiihtoseuran Eeva Ahervo 0,6 sekunnin erolla LeKi:n Heta Jaloseen. Mistä aikaero?

- Kai pieni virhe jossain potkussa tai kurvissa, mutta ei mitään muistettavaa, kommentoi Heta hiihtoaan. -Voitin Eevan pari viiikkoa sitten Rovaniemellä 1,6 sekunnilla joten johdan sekunnilla.

Seuran veteraaneista Markus Välimäki M40 lykki kympillä toiseksi ja Arto Hakala M50 teki sarjansa ainoana osallistujana hyvän kilpailutreenin.

Nuorisopuolella tuli hyviä sijoituksia, mutta kukaan ei yltänyt palkintokärryn ylimmälle hyllylle. M18:ssa Samuli Jalonen oli 4. M16:ssa Roope Niskanen 3. , N16:ssa Oona Kaikkonen 2. ja Viveka Kuivalahti 5.

Runsaslukuisassa M14:ssä LeKi:n Antti Urvanta oli 3., Otso Luodeslampi 5. ja Oliver Kaikkonen 8. Ikätoveri Emilia Ylilehdon sijoitus oli 5. Sisaruksista Aadan sijoitus N12:ssa oli 2. kuten myös Artun M8:ssa. Kivistön veljeksistä Joona oli M12:ssa 4. ja Aleksi M10:ssä 5.,Saku Repo 4.

Antero Korhonen

Kuvat Laura Hongisto ja Antero Korhonen

14 -vuotiaitten sarjassa oli 16 kilpailijaa joten palkintokärrylle pääsyä kannatti tuuletella. LeKiläisistä Antti Urvanta kiipesi kolmoskorokkeelle, Otso Luodeslampi toinen oikealta oli viides. Palkintoja jakoivat kunnanhallituksen Hannele Lehikoinen ja valtuutettu Niina Selin.

LeKin Oona Kaikkonen pisteli 16 -vuotiaissa kakkoseksi.

Järjestävän seuran Heta Jalonen jäi palkinnoilta vain 0,6 sekunnin erolla kolmoseen. Lämmintä ylle ja kohti seuraavaa otatusta!

Roope Niskanen hiihti vauhdilla sarjansa kolmoseksi.

Markus Välimäki M40 peesasi sinnikkäästi sarjan ylivoimaisen voittajan Jani Koirasen perässä.

Arto Hakala M50 teki hyvän kilpailutreenin.

Valtuuston puheenjohtaja Juha Kuisma (edesssä) ja Kiilto Oy:n toimitusjohtaja Anssi Asikainen aplodeerasivat naisten kärkikolmikolle Klaara Leponiemi (vas.), Maija Hakala ja Eeva Ahervo.