Naiset Vuokatissa ja nuoret Hakkarissa, kaikilla henki päällä ja tähtäin talveen
7.6.2020 9:05 Uutiset / Jaoston pääsivusto

Naiset Vuokatissa ja nuoret Hakkarissa, kaikilla henki päällä ja tähtäin talveen

Hiihtäjät tehdään edelleenkin kesällä. LeKi:n naishiihtäjät pitivät yhteistreeniä viime viikolla Vuokatissa ja samaan aikaan juniorit Hakkarissa.

Oona Kettunen, Heta Jalonen, Sanni Alatalo sekä Eeva ja Leena Nurmi uudistivat äsken urheilijasopimuksen Kisan kanssa. Kaikki tähtäävät ensi talveen valoisin mielin.

Vuokatin urheiluopistolla työskentelevä liikuntatieteiden maisteri Oona Kettunen myös jatko-opiskelee. Työ ja opiskelu toimiivat hiihdon vastapainona.

- Kevään sairastamisen jälkeen olen pystynyt rakentamaan kuntoa aiempia vuosia paremmista lähtökohdista. Alkukesällä panostan siihen, että myös vapaan hiihtotapa sujuisi hyvin ensi talvena.

- Mikäli kuntokäyrä nousee hyvin ja jalkavaivat pysyvät pois, niin saatan käydä testaamassa kuntoa myös juoksukilpailuissa.

Kaivoksen turvallisuusvastuut työllistävät dipl.ins. Eeva Nurmea joten harjoittelu ja kilpahiihto on sovitettava sen mukaisesti.

- Kausi katkesi ikävästi viruksen takia, mutta tähtäimessä on ehjempi kisakausi. Näihin aikoihin juoksen, suunnistan, puuskutan sauvarinteessä ja rullittelen. Uutuudeksi hankin läskipyörän jolla koluan Vuokatin poluilla.

Suomen mestarin Leena Nurmen ainoa kilpailu viime kaudella oli rullahiihtokisat Ideaparkissa. Sitten seurasi ylirasituksen aiheuttama talven pituinen tauko.

- Ongelmien jälkeen harjoitteluni on nyt melko yksinkertaista peruskestävyyden hankintaa.Tehoa ja määrää tulee sitten kun tunnen kroppani sietävän. Liikkuvuudesta myös huolehdin muunmuassa joogaten. Hiihtoputkessa en ole vielä käynyt, mutta kesäharjoitteluuni on yleensä kuulunut 1-2 putkihiihtoa viikossa.

- Myttyyn menneen kauden jälkeen tunnen aloittavani uuden harjoituskauden hyvillä mielin ja tavoitteet ovat entiset: SM -kisat vieteineen, pisteille maailmancupissa ja Obertsdorfin MM -hiihdot.

Sanni Alatalo pystyi kipeytyneen nivusen takia kilpailemaan koko viime talvena vain kerran - ja tuloksena 8. sija SM -kisojen 20 kilometrillä. Hyvin sujunut kilpailu nostatti toiveita paremmastakin huhtikuun mestaruushiihdoissa. Nivus kipeytyi uudestaan ja kausi oli siinä.

- Vamma haittaa vielä hieman harjoittelua, mutta olen luottavainen. Tarkkana on kuitenkin oltava ja noudatettava ammattiauttajien ohjeita.

- Sain kesätöitä Rovaniemeltä Lapin urheiluopiston liikuntaleirien järjestelijänä ja vetäjänäkin. Nyt alkukesästä olen oleillut kotona Ylöjärvellä, harjoitellen ja leirejä suunnitellen. Tämä työharjoittelut on osa liikunnanohjaajan tutkintoa, jota suoritan Lapin ammattikorkeakoulussa. Ounasvaaralla koulun lähellä asuminen on hiihtäjälle sopivaa.

Opettaja Heta Jalonen siirtyi kesäksi Tampereelta Kajaaniin, mikä tiesi vaihtelua harjoitteluun ja muutoinkin.

- Korona katkaisi kilpailutoiminnan kesken kautta, mutta jatkoin reipasta harjoittelua. Huhtikuussa lepäilin kevyesti ulkoillen. Vappuna aloitin suunnitelmallisen harjoittelun panostaen peruskestävyyteen unohtamatta voiman hankintaakaan. Olen juossut ja pyöräillyt ja pian alkaa rullahiihto.

Nuoriso tankkaa myös kimmoisuutta

LeKin kilpailupainotteiset juniorihiihtäjät ovat pitäneet yhteisharjoituksia ainakin kerran viikossa. Ikähaitari on kymmenisen vuotta, joten ryhmä on jaettu kahtia. Kaikkia yhdistää kaksi asiaa: hiihtoharjoittelu etenkin kesällä on monipuolista ja kaikki laittavat syksyn tullen ”numerolapun rintaan”.

Harjoittelu menee kesän kattavan suunnitelman mukaan. Viime keskiviikkona ohjelmassa oli reilu verryttelylenkki, sitten koordinaatiota, nopeutta ja kimmoisuutta. Edelliskerralla oli rullahiihtoa Ruskossa. Vanhempien ryhmää oli tällä kertaa vetämässä Heidi Haapalehto ja Harri Niemi, nuorempia Laura Hongisto ja Samuli Kivistö. Nuorempien taitoja ja kuntoa kasvatetaan leikinkin varjolla. Ryhmät harjoittelevat läpi kesän keskiviikkoisin kerran viikossa ja syksyä kohden sitten 2-3 kertaa viikossa.

Syksyllä LeKi:n alle 16 -vuotiasta hiihtokaartia odottaa makoisa palkitseminen. Seura voitti selkeästi viime talvena käydyn Krista cup -sarjan, johon osallistui hiihtäjiä myös Hämeen ulkopuolelta. Koronaviruksen takia ei seurojen yhteistilaisuutta voitu järjestää.

Antero Korhonen

Hiihtonuoriso ampaisi keskiviikkona 3.6. Hakkarin maastoon lämmittelylenkille. Oikeassa reunassa hölkkää isompien harjoituksen vetäjänä Harri Niemi, Lekin entinen hiihtokoululainen. Takana keskellä nuorempien kaitsijana Samuli Kivistö. Molemmilla herroilla on mainio hiihtotausta.

Oona Kettunen (vas), Heta Jalonen, Leena Nurmi ja Eeva Nurmi tekivät kovan sauvarinnetreenin Vuokatissa. Kesäkuun puolella maisemassa on vielä lunta. Kuva: Tino Tiilikainen


   
Lisää uutisia
Hiihto
«  Toukokuu   »
Kategoriat