”Ellis” valittiin Suomen U18 joukkueeseen
HiihtoJulkaistu: 13.01.2023 19.49

”Ellis” valittiin Suomen U18 joukkueeseen

Ella Noora Haapalehdon sitkeä ja määrätietoinen harjoittelu palkittiin tammikuun alussa: Hiihtoliitto nimesi hänet edustamaan Suomea nuorten olympiafestivaaleille Italiassa 21.-28.1. ja Pohjoismaisiin mestaruushiihtoihin Jyväskylässä 16.-19.2. Maastohiihtäjät kilpailevat U18 sarjassa, 4 tyttöä ja 4 poikaa. Heidät nimettiin joulu-tammikuun kovien katsastuskilpailujen perusteella, joissa hiihti hyvin muitakin Lekiläisiä nuoria. ”Ellis” hiihtää Italiassa 7,5 km P, 5 km V ja sprintin. Viestijoukkue 2T + 2P valitaan hiihtojen perusteella.

Hämeen piiristä joukkueeseen pääsi ”Elliksen” lisäksi vain Teiskon Urheilijoiden Akseli Pitkänen. Molemmat käyvät Sotkamon urheilulukiota ja kuuluvat siten
Vuokatti-Ruka urheiluakatemiaan. Liki kaikki nuoriso-olympialaisiin Suomesta ilmoitetut kuuluvat johonkin talvilajien akatemiaan. Jyväskylän PM-kisojen maajoukkueeseen kuuluu 6 tyttöä ja 6 poikaa. Järjestävänä maana Suomi saa asettaa Jyväskylään myös kilpailijoita maajoukkueen ulkopuolelta.

Suomen joukkueen kokonaisvahvuus on 81 ja lajeja 9. Jääkiekkoilu on suurin. Siinä on maastohiihtäjiä nuorempiakin osallistujia. Suomen joukkueen yleisjohtaja Kimmo Mustonen sanoo, että matkassa ollaan maltillisin odotuksin keräämässä kokemusta.

Maastohiihto järjestetään Venetsiasta 200 kilometriä pohjoiseen Sappadassa, Friuli -Venetsia-Giulian maakunnassa. Jotkut ison EYOF -tapahtuman lajit järjestetään naapurimaissa. Euroopan ja Pohjoismaiden kisoissa on aina vilissyt tulevia aikuistähtiä ja niin luultavasti nytkin.

Ennen ”Ellistä” viimeisin kisalainen U18 hiihtäjä on Hilla Niemelä. Hän hiihti maajoukkueeseen kuulumattomana alaikäisenä kansallisessa ryhmässä Vuokatin 2018 PM -kisoissa. Seuraavana talvena oli vuorossa EYOF Sarajevossa ja sitten U20 MM-kisat Lahdessa. Ura on yltänyt aikuistenkin edustustehtäviin. Hilla edusti LeKiä Hopesompaikään asti.

Sanni Alatalo kilpaili Euroopan kisoissa Liechtensteinissa vuonna 2015 jolloin hän liittyi Kisaan. Siellä hiihti sairastuttuaan vain yhden matkan ja saman talven PM-kilpailuihin jo nimettynä ei sairastuttuaan päässyt ollenkaan.

Leena Nurmi oli Suomen U18 joukkueessa 2011-12 EYOF- ja PM -kisoissa. Kova sprintin tavoite etenkin Tsekin Liberetsissä 2011 kariutui erävaiheessa kaatumiseen. Seuraavana talvena hän hiihti viestipronssia PM-kisoissa Ruotsissa.

Tuleva maailmantähti Aino-Kaisa Saarinen nappasi Norjassa vuoden 1997 PM-kisoissa yöllisen mahataudin jälkeen pronssia ja hiihti voittaneessa viestijoukkueessa. Aikku ja Leena eivät olleet vielä noihin aikoihin LeKissä.

Kisalaisista myös Harri Niemi ja Jussi Salo olivat Suomen U18 joukkueessa 2008-09. PM-kisoissa Otepäässä Harri otti vitosella hopeaa ja viestipronssin. Jussi otti yhdistetyssä hopeaa. Oheistuotteena hän ponkaisi uudehkon mäen ennätyksen, 98,5 metriä. Seuraavana talvena Norjassa Jussi saavutti samoissa kisoissa parisprintissä hopeaa ja yksin pronssia. Koska Lempäälän Kisan lajivalikoimassa ei ollut yhdistettyä, niin Jussi edusti siinä Tampereen Pyrintöä. Vuosia ennen hän edusti Kisaa jalkapallossa, jääkiekossa, yleisurheilussa ja hiihdossa, jonkin verran hän edusti Kisaa maastohiihtäjänä myös yhdistetyn vuosien aikana.

Iiro Niskanen oli U18 edustajana PM-kisoissa vuonna 2004 ja 2005. Molemmissa hän sijoittui hyvin. 2005 hän oli vapaan kisassa parhaana suomalaisena seitsemäs. Äitinsä Soile Peltoniemi voitti aikoinaan 16 -vuotiaana koululaisten epäviralliset kisat Ranskassa ja oli samana talvena Pohjoismaiden kakkonen. Pitkään ja moninaisesti Kisassa vaikuttanut Soile edusti silloin kotikuntansa Teuvan Rivakkaa.

Vuonna 1982 Olli Savikko nimettiin U18 pohjolan mestaruushiihtoihin varalle. SM -kisojen kakkossijan ja muillakin perusteilla poika piti valintaansa lähes varmana. Viikkoa myöhemmin hän putosi varahiihtäjäksi pahasti lipsuvin suksin Jyväskylän Laajavuoren pitkissä nousuissa. Harmitti, paljon.

- AK