​Hakkarissa hiihdettiin vauhdikkaasti taidolla
HiihtoJulkaistu: 11.02.2023 18.43

Iloinen ja vauhdikas hiihtosirkus pyöri lauantaina 4.2. Hakkarin tykkilumiladulla. Avoimet kansalliset Lempäälän Hammaslääkäriaseman hiihdot ja alle 16 -vuotiaiden Krista cupin osakilpailu veti viivalle noin 150 kilpailijaa. Sirkusmaisuus johtui siitä, että kilpailujen pyörittäminen mallikkaasti ja turvallisesti lyhyehköllä radalla vaati kilpailijoiltakin tarkkuutta ja toistensa huomioimista. Vesitornin lenkille ei lumen vähyyden takia päästy. Taito- ja tarkkuuskerrointa lisäsi vapaa hiihtotapa ja erittäin luistava keli. Kolareilta silti vältyttiin ja ulosajoja oli vain pari.

Miesten kympillä hiihti kovimmin Tampereen Yrityksen Waltteri Vinkanharju, joka voitti jo viidennen kerran Hakkarissa. Mies sai palkinnoksi Lempäälän Kelhossa tehdyn kontin, johon oli hyvä sujauttaa käytännöllisiä oheispalkintoja. Jokaisesta Hakkarin voitostaan hän ei ole saanut konttia. Vinkanharju oli äskeisissä Tampereen SM -kisoissa 11. ja voitti muutama vuosi sitten Vantaan Hiihtoseuran joukkueessa SM-mitaleita. Nyt mies opiskelee Tampereen teknillisessä yliopistossa. Tie- ja siltadiplomi-insinöörin tutkinto on vuotta vaille valmis.

Mikä vetää Hervannan miehen kerta toisensa jälkeen Hakkarin kisoihin?

- Lyhyt matka ja erinomaisesti järjestetyt kilpailut, kuului kattava vastaus.

Kakkoseksi luistatti seurakaveri Otto Ruusunen, Yrityksen hyvän viestijoukkueen lenkki hänkin. Kolmanneksi ehtivät tasa-ajalla entinen yhdistetyn kilpailija Jussi Salo sekä Espoon Hiihtoseuran Eetu Nordman. Lempäälän Kisan hiihto-, yleisurheilu-, jääkiekko-. ja jalkapallokasvatti Salo edustaa Ilmajoen Kisailijoita. Salo kunnostautui myös yhdistetyn hiihdossa, missä edusti Tampereen Pyrintöä.

Sarjan M45 kympin voitti Markus Välimäki ja kakkosena oli Ville Repo, molemmat kisalaisia. Markuksen puolileikkisänä tavoitteena on ollut ikämiesaikana sijoittua hyvin yleisessäkin. Ei ihan nyt onnistunut. Viialan Virin Jani Hevonoja oli 4. LeKin Samuli Jalonen kävi voittamassa sarjan M20 kympin.

Sarjassa M18 oli komeasti viisi kisalaista eli joka toinen. Akseli Pesu voitti Antti Urvannan kolmella sekunnilla - aika vähän kun matkaa oli 10 kilometriä. Kolmoseksi ehtinyt Oliver Kaikkonen olisi mahtunut vielä 16 -vuotiaiden sarjaan, mutta halusi hiihtää 18 -vuotiaissa. Nuorukainen hiihti ja hyvin sittenkin heti sunnuntaina Lahdessa Hopeasompa esikisoissa. Uudehko kisalainen Samuel Kiviharju oli neljäs. Jaloistaan nopea Otso Luodeslampi sen sijaan joutui keskeyttämään tutustuttuaan omien sanojensa mukaan ”kahdesti mättääseen”. Sattui vain hieman.

Noora Sahiin naisten sarjassa sen sijaan sattui lujasti. LeKi:n ainoa naisten sarjan edustaja joutui keskeyttämään hiihtomaan vauhdikkaan ässäkurvin jälkeisessä nousussa polven pettäessä. Noora palasi kilpailun valvojan tukemana metsästä, mutta illalla jalka sieti jo hieman lattiaakin. Kilpailuun oli nimetty paikalla olevina lääkäri ja ensiapu. Naisten ykköseksi ehti Vilja Kauranen Espoon Hiihtoseurasta.

Junioreiden Krista cupin sarjoissa mentiin Kisan puolesta lujaa ja menestyksellisesti. Aapeli Karislahti oli P16 kasilla kolmas kuten myös Joona Kivistö 14 -vuotiaissa. Jo sunnuntaina Joona hiihti sijalla 12 Lahden ”Hopparien” esikisoissa. Saman sarjan Lekiläiset sijoittuivat lupaavasti: Eero Siivonen oli 4. ja Joonas Kolehmainen 5.

Hakkarissa 12 -vuotiaiden kolmosella kisalaiset ottivat kaksoisvoiton: Aleksi Kivistö voitti, Luka Laurila toinen ja varmistajana Eino Lattunen 6. Kaksi vuotta nuorempienkin voitto jäi järjestäjätaholle, kun Lauri Tarhonen voitti, Arttu Ylilehto oli 8. ja Viljo Ohralahti 10.

12 -vuotiaiden tyttöjen lähdön voitti selvästi LeKi:n Anni Siivonen. Aino Kovero ja Minea Pihlaja jäivät taaemmaksi. Sarjassa 14 Ella Rajala oli 9. ja Iida Salonen 12.

Hakkari oli vasta talven toinen Krista cupin hiihto tänä talvena. Kaksi ensimmäistä jouduttiin perumaan lumen vähyyden ja pakkasen takia. Henkilökohtainen pistetilanne kerrotaan entiseen tapaan lähiaikoina Hämeen Hiihdon kotisivulla.

Joona Kivistö lasketti 14 -vuotiaiden vitosella kolmoseksi.

M16 sarjan Aapeli Karislahti, Lempäälän Kisa, luki silmä kovana lähtöviiksen sekunteja. Oli maalissa 3. Lähettäjänä toimi Markus Lattunen.

N12 sarjan voitti LeKin Anni Siivonen (oikealla). Palkintoja jakoivat Lempäälän Hammaslääkäriaseman Soile Peltoniemi sekä kilpailun johtajat Samuli Kivistö (takana) ja Mika Kolehmainen.

M10 sarjaan osallistui 11 poikaa, joista LeKin Lauri Tarhonen (oikealla) oli nopein.

Oliver Kaikkonen hiihti 18 - vuotiaissa kympin kolmoseksi vaikka olisi ikänsä puolesta mahtunut 16 -vuotiaiden vitoselle.

Kisalainen Otso Luodeslampi ampaisi 18 -vuotiaiden kympille vauhdikkaasti. Kilpailu katkesi keskeytykseen suksen harpattua pari kertaa mättään puolelle.

Ilmoitustaulun ohjeet ja tulokset kiinnostivat.

LeKin nuorukaisilla on alla tiukka kympin kilpahiihto, mutta juttu irtosi tulostaululla herkästi. Vasemmalta Samuel Kiviharju, Otso Luodeslampi, Samuli Jalonen, Akseli Pesu sekä Antti Urvanta.

Kisan U18 nuorukaiset putsasivat palkintopöydän. Neloseksi sijoittunut Samuel Kiviharju harppaa palkintokorokkeelle Antti Urvannan (vas), Akseli Pesun ja Oliver Kaikkosen seuraksi.

Miesten kympin voittaja, Tampereen Yrityksen Waltteri Vinkanharju sai erikoispakintona lempääläistekoisen kontin. Muut vasemmalta Aleksi Koskela, Otto Ruusunen, Vinkanharju, Jussi Salo ja Eetu Nordman. Mikin takana kilpailujen kuuluttaja, vuosien takainen SM -mitalisti Markus Vuorenmaa.