Hyvä kausi, makea päätös
HiihtoJulkaistu: 23.05.2023 21.34

Hyvä kausi, makea päätös

- Takanamme on hyvä hiihtokausi eikä ensi kauden menestys ole kiinni ainakaan varastolumen määrästä. Hakkarin kuusten taakse peitetystä ennätyssuuresta tykkilumikasasta saadaan alkutalvesta toista kilometriä hyvää latua monen tason harrastajille.

Noin tiivisti hiihtojaoston hallituksen jäsen Samuli Kivistö 15.5. kauden päättäjäisissä Lempäälän pääkirjastossa. Faktoja riitti ja niitä vahvisti videolla pyörivät kuvat kauden monipuolisesta ja tasokkaasta toiminnasta.

Ohjatussa hiihtotoiminnassa oli hiihtokoulusta edustukseen asti noin 75 nimeä ja ohjattuja tilaisuuksia oli yli 100. Kaksien kansallisten kilpailujen järjestämiseen ja muuhun talkootoimintaan osallistui yli 30 Kisalaista. Heistä moni ehti toukokuun kiireitten keskellä osallistua kauden päätökseen. LeKi-hiihdon hallitus kiitteli heitä, kuten myös tukijoita.

Jaoston puheenjohtaja Heidi Haapalehto toi tuoreita terveisiä Hiihtoliiton kevätseminaarista, jossa muun muassa julkaistiin yli 300 hiihtoseuran välinen luokittelu kaudelta 2022–23. Kisa oli siinä 17. Tarkan luokittelun pisteistä puolet koostuu nuorisotoiminnasta, esimerkiksi hiihtokoulusta, ohjaajien ja valmentajien määrästä ja kilpailuihin osallistumisesta. Kolmasosa pisteistä koostuu huippu-urheilusta ja loput harrasteliikunnasta. Hämäläisseuroista Kisan edellä olivat Tampereen Pyrintö ja Hämeenlinnan Hiihtoseura. Kaikilla kolmella seuralla oli hienoista laskua edelliskaudesta. Kisan pisteitä laski edellistalveen nähden se, ettei järjestetty Hiihtoliiton ideoimaa Lasten ’Lumilajit Liikuttaa’ päivää. Myös laskentaperusteet hieman muuttuivat. Kolme kärkiseuraa olivat Espoon Hiihtoseura, Ski Jyväskylä ja Vantaan Hiihtoseura.

Palkittu aikuishiihtäjä Oona Kettunen ei päässyt tulemaan paikalle Vuokatista, missä hän työskentelee ja edistää omaa yliopistotutkimustaan. Lähettämässään videotervehdyksessä Oona sanoi kautensa olleen tasollisesti aiempia parempi ja kehitystä tapahtuneen. Hän kolkutteli SM-hiihdoissa tiukasti ”kymppisakin” rajaa ollen Inarissa 50 km:n vapaan kisassa 10. Kaudesta teki hieman erilaisen se, että hän osallistui menestyksekkäästi pitkien matkojen Ski Classics-sarjaan. Palkittu Oona oli naisten viestijoukkueiden kulmakivi SM- ja Suomen cupin viestijoukkueissa.

Päättäjäisissä palkituista myös Ella Noora Haapalehto oli Vuokatissa. Sotkamon urheilulukion kevätkiri ei sallinut lähteä Lempäälään. ”Elliksen” kausi oli loukkaantumissävytteisen edelliskauden jälkeen erinomainen: SM-kisojen sarjasssa N18 pronssia ja useita kärkisijoituksia. Huippuna oli valinta Italiaan Euroopan nuoriso-olympialaisin (EYOF), mistä saavutuksina tuli sprintistä 4. ja 7.5 km pertsan matkalta 9. sija. Lisäksi Ella Noora voitti alkusyksystä 2022 rullahiihdon N18 sarjan sprintin Suomen Mestaruuden Vuokatissa käydyissä kisoissa.

Pojista palkittiin menestykkäimpänä Akseli Pesu, joka napsi M17-sarjassa SM-hiihtojen kolme vitossijaa. Edelliskaudesta paljon kehittynyt Antti Urvanta oli SM-hiihdoissa kahdesti 8. ja Akselin kanssa M18-sarjan parisprintin 4. Lisäksi viestitrio Akseli, Antti ja Samuel Kiviharju oli M18-SM-viestissä 9.

Hopeasompafinaalien pisteissä Kisa oli hyvin 14. Mitalisijoja kisalaiset eivät saavuttaneet, mutta muutoin meni hyvin. Paras yksilösijoitus ”Hoppareissa” oli Anni Siivosen 5. N13 sarjassa. Joonas Kolehmainen nappasi sarjassa M14 sijat 8 ja 11. Joukkue Joonas, Joona Kivistö ja Eero Siivonen oli M14-sarjan viestin 4. Anni ja pojat palkittiin päättäjäisissä.

Nuorempien kilpahiihtäjien, Mini Ski-teamiläisten, palkinnot jaettiin jo aiemmin omassa liikunnallisessa päättäjäistilaisuudessa 27.4. Kaupin Trampolin Parkissa. Vuoden kehittyjäpalkinnon sai tänä vuonna Minea Pihlaja. Hiihtokoululaiset saivat todistuksensa maaliskuussa.

Veteraanihiihtäjistä osallistuivat Suomen Aikuisurheiluliiton (SAUL) mestaruushiihtoihin Janne Hiukka (1./ M45), Arto Hakala (2./M50). Arto oli myös hiihtoliiton veteraanien SM-hiihdoissa 4. (M50, 10km V).

Kausi 2022–2023 oli LeKille varsin onnistunut ja menestyneitä hiihtäjiä palkittiin kauden päätöstilaisuudessa. Tuloksia esittelivät Samuli Kivistö ja Heidi Haapalehto.

Päättäjäisten juniori- ja nuorisoporukka. Taustalla Ella Noora jylhissä EYOF-kisojen maisemissa Italiassa.


Kilpailujärjestelyissä ja monissa talkoissa kunnostautunutta veteraanijoukkoa kiinnosti hiihdon kuulumiset. Rauno Lemmettiä naurattaa, kun voitti tietokisassa palkintoja tuplasti. Oona lähetti terveiset ja kiitti tuesta videoterveisten muodossa.

Mini- & Junior Ski Team kauden päätöstilaisuus pidettiin jo aiemmin Trampolin Parkissa.