​Nuoret vauhdikkaina Virossa, Vöyrillä, Rajamäellä
HiihtoJulkaistu: 21.03.2024 13.59

LeKi:n nuoret esiintyivät edukseen Viron Otepäässä, Vöyrillä, Rajamäelläkin. Virossa hiihdettiin maajoukkueina nuorten pohjoismaisista mestaruuksista sarjassa U18 ja Vöyrillä 13 - 16 vuotiaiden Hopeasompafinaalien sijoituksista. Molemmissa kilpailtiin kolmena päivänä.

Akseli Pesun paras sijoitus seitsemäs Otepäässä tuli perinteisen 10 kilometrillä. Eteen ehti suomalaisia, norjalaisia ja ruotsalaisia -mutta paljon jäi taaksekin. Osallistujia oli myös Baltian maista. Otepään raskainta nousua ei hiihdetty vaikka viikon takainen suomenmestari Akseli oli toivonut. Pohjoismaisessa sprintissä hän oli 14. ja ankkuroi viestissä Suomen ykkösjoukkueen viidenneksi.

Sammon urheilulukiota käyvälle Akselille Otepään reissu oli ensimmäinen hiihdon maajoukkueasussa. Sivulajissaan pyöräsuunnistuksessa hän on pukeutunut Suomi -asuun jo kolmesti ja 15 -vuotiaasta lähtien aina 20 -vuotiaiden sarjassa.

LeKin nuorista myös Antti Urvanta oli valittu U18 maajoukkueen harjoitusryhmään. SM -hiihdoissa hän otti mitaleita ja hyviä sijoja, mutta viralliset katsastukset Ylivieskassa kuun vaihteessa eivät ihan riittäneet. Kovin kaukana edustuksesta ei ollut Eemil Koskinenkaan, mutta tällä kertaa ampumahiihto ajoi kuvioissa edelle.

Hopeasompa-finaaleissa 13-vuotiaissa kilpaileva Luka Laurila otti vapaan kolmosella pronssia. Aleksi Kivistön sijoitus oli hyvä sekin, 29. Siivosen hiihtoperheen junnuista Eero oli sarjan M15 neljäs viidellä kilometrillä ja Anni 13 -vuotiaiden vapaan kolmosella viides. Vuotta vanhempien sprintissä irtosi 8. sija. 15 -sarjan vitosella Joonas Kolehmainen ja Joona Kivistö hiihtivät hyville sijoille 23. ja 34. P14-sarjan vapaan vitosella Saku Repo oli 25. Kaikissa sprinttisarjoissa oli pitkälti toistasataa kilpailijaa, muissa hieman vähemmän.

Paras LeKi:n viestisijoitus oli 10. sarjassa M 16. Joukkueessa hiihtivät Joonas Kolehmainen, Joona Kivistö ja Eero Siivonen. 14 -vuotiaiden viestissä joukkue Luka Laurila, Aleksi Kivistö ja Saku Repo oli 16.

Kaikissa viestisarjoissa oli eri seurojen hiihtäjistä koottuja sekajoukkueita. Näin siksi, ettei kaikilla seuroilla ole hiihtäjiä joukkueiksi asti mutta on hiihtohaluisia. Kokoomajoukkueet ovat tuloslistoissa ulkopuolisina. 14 -vuotiaiden tyttöjen kolmesta seurasta kootun joukkueen ykkösosuuden kolmanneksi nopein oli LeKi:n Anni Siivonen ja maalissakin joukkue oli hienosti kolmas. Yhdistelmäjoukkueet eivät ole yleensä ahdistelleet kärkeä.

Lekin Vöyrin joukkueessa oli seitsemän hiihtäjää ja saman verran huoltajia. Seura oli Hämeen toiseksi paras. Piirin ykkönen sekä määrässä että tasossa oli Hämeenlinnan Hiihtoseura. Se oli Espoon Hiihtoseuran ja Ski Jyväskylän jälkeen kokonaispisteissä kolmas. LeKi oli 13. Vöyrin reissu oli kaikin puolin hyvä seuratapahtumanakin. Ainoa ”miinus” oli että voitelijat joutuivat voimistelemaan kelin kanssa.

Tulevat ”hopparilaiset” ja edustushiihtäjät hakivat kokemusta Rajamäeltä Kehityksen 40 -vuotiskisoista. Kautta linjan oli kyseessä harvinaistuneet pitkät matkat. 12 -vuotiaille se merkitsi 5 km. Lauri Tarhonen voitti 12 pojan sarjan ja Minea Pihlaja oli tytöissä 4.

AK

Luka Laurila otti pronssia Hopeasomman M13-sarjan vapaan kilpailussa (Kuva: Ville Repo)

Akseli Pesu tyylitteli Otepäällä kympin seitsemänneksi pohjoismaisissa 18 -vuotiaiden mestaruushiihdoissa. (Kuva Tarmo Haul)