Lempäälän Kisan historian aikana seurasta on kirjoitettu erilaisia teoksia ja juhlajulkaisuja. Tällä sivulla kerrotaan merkittävimmät teokset seurasta ja sen toiminnasta.

Lisäksi seura on historiansa aikana toimittanut tiedotuslehti Kisa-Postia, joka on kertonut ajankohtaisista seuran tapahtumista.

Lempäälän Kisa - sata vuotta samalla radalla

Lempäälän Kisan satavuotishistoriikki. Ilmestynyt vuonna 2004. Kirjoittanut Juha Raunio. Teos lainattavissa muun muassa Lempäälän pääkirjastosta. Jos haluat oman kappaleen, ota yhteyttä seuran toimistoon. Varsinaista myyntiä ei enää ole.

SADAN VUODEN KIEHTOVA TARINA. Kun urheiluseura Lempäälän Kisan syntysanat lausuttiin vuonna 1904, elettiin aivan erilaisessa maailmassa kuin nyt. Suomi oli Venäjän mahtavan keisarikunnan alusmaana, eikä urheilu näytellyt tavallisen kansan ajanvietteenä juuri minkäänlaista roolua. 1900-luvun alussa suuri suomalaisuusaalto ylsi Lempääläänkin. Kisan synty liittyy oleellisesti maan kansallisen identiteetin voimakkaaseen heräämiseen,

Urheiluseurojen alkuvuodet olivat kaikkialla kituuttamista olemassaolon rajamailla. Kisankin toiminta oli ensimmäisten vuosikymmenten aikana usean kerran joko lamassa tai jopa täysin pysähtynyt. Aina kuitenkin löytyi joukkue miehiä ja naisia, jotka kokivat oman urheiluseuran olon tärkeäksi. Sota-ajan jälkeen Kisa on toiminut katkoitta, kaiken aikaa toimintansa määrää ja laatua kasvattaen.

On mahdotobta arvioida, kuinka montaa ihmistä on sadan vuoden aikana osallistunut Lempäälän Kisan timintaan. Paljon heitä kuitenkin on ollut. Jokainen heistä on omalla panoksellaan, joko pienemmällä tai suuremmalla, vaikuttanut seuran nykyisyyteen. "Jos ei tunne historiaa, ei tunne nykyisyyttään", on joku viisas joskus todennut. Lempäälän Kisan historia on sadan vuoden kiehtova tarina. Se on kehitystarina pienestä ja vaatimattomasta kyläseurasta, joka on kasvanut merkittäväksi kunnalliseksi ja maakunalliseksi menestyjäksi ja yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi.


Lempäälän Kisa sata vuotta suksien

Lempäälän Kisan ja lempääläisen hiihdon satavuotishistoriikki. Ilmestynyt vuonna 2017. Kirjoittanut Antero Korhonen. Teos lainattavissa muun muassa Lempäälän pääkirjastosta. Jos haluat oman kappaleen, ota yhteyttä seuran toimistoon tai suoraan kirjoittajaan Antero Korhoseen (anterok839@gmail.com, 044 - 3751313).

Hiihtourheilu Lempäälässä lähti alkuun Nuorisoseuran pihalta aivan 1900-luvun alussa. Silloin ja vielä myöhemmin sukset olivat liikkumista varten eikä niitä ihan kaikissa taloissa ollut. Huvikseen hiihtelijöitä oli vähän eikä kuntohiihdosta ollut aavistustakaan. Hiihtoinnistus kasvoi kilpailujen myötä.

Hiihdon järjestäjinä ovat olleet kylät, liikelaitokset, koulut, kunta ja urheiluseurat. Pisimmän ja näkyvimmän ladun on tehnyt Lempäälän Kisa, joka on vaikuttanut ja osallistunut monin tavoin kaikkeen hiihtotoimintaan. Kirja on Kisan hiihdon historiaa sasavutuksineen. Kertoo paljon muustakin, esimerkiksi vanhoista hiihtopaikoista, puulaakihiihdosta ja Lempäälän Lenkistä.

Satavuotisen ladun varrelta on taltioitu sadoittain ihmisiä ja tapahtumia. Teksti ja kuva kattavat koko hiihtokijron lempääläisittäin: latujen tekoa ennen ja nyt, näyttöjä talkoovoimasta, yhteisöllisyydestä, tavoitteita, kilpailuja, hiihdon iloja ja elämyksiä. Toimintansa ansiosta LeKi nousi kaudella 2016-17 Hiihtoliiton seuraluokittelussa seitsemänneksi. Taustat ja perusteet löytyvät tästä kirjasta.