Uudenlainen Hämeen Viesti toi Kisalle menestystä
20.2.2019 17:56 Uutiset / Seuran pääsivusto

Uudenlainen Hämeen Viesti toi Kisalle menestystä

Tampereen Kaupissa vietettiin sunnuntaina uudenlaista Hämeen viestipäivää, joka on jatkoa viime talvena viimeistä kertaa perinteisellä kaavalla hiihdetylle Hämeen Viestille. Uudistuksen tarkoitus on lisätä viestin vetovoimaa. Joukkueita olikin aiempaa enempi. Hienosäätöä kuitenkin ensi talveksi tarvitaan.

Hämeen Viesti ratkaistiin vuosina 1945-2018 tavanomaisesti suoraan maaliin tulojärjestyksellä. Nyt mentiin maailmancupin säännöillä siten, että voittajajoukkue sai seuralleen 200 pistettä ja siitä alas päin joukkueet keräsivät seurapottiin pieneneviä pisteitä. Sarjoina oli naiset, miehet sekä 14 - ja 16 -vuotiaat tytöt ja pojat. Kukin sarja hiihti oman viestinsä ja hiihtotapa oli kautta linjan perinteinen.

Aiemmin viestijoukkueisiin oli pakko kuulua molempia sukupuolia ja myös varttuneita junioreita.

LeKi:n joukkueet hiihtivät mitaleille viidessä sarjassa. Hiijhtojärjestyksessä Sanni Alatalo, Eeva Nurmi, Oona Kettunen ottivat ylivoimaisen voiton,Esa Seppä, Eetu Tolvanen, Markus Välimäki hiihtivät pronssille, 16 -vuotiaissa Hetta Niemelä, Ella Noora Haapalehto, Oona Kaikkonen otti hopeaa, Atte Urvana, Samuli Jalonen, Juho Keskinen pronssia, 14 -vuotiaissa joukkue Otso Luodeslampi, Miika Niemelä, Antti Urvanta oli toinen.

Eipä voittanut

Hyvistä sijoituksista huolimatta vuoden takainen Hämeen Viestin voittaja LeKi ei nyt voittanut vaan jäi hopealle Tampereen Pyrinnön jälkeen. Aino-Kaisa Saarisen lahjoittama pokaali meni ohi suun. Takavuosien hallitsija Haka oli kolmas. Näin siksi, että järjestävä seura oli kasannut hyvistä suunnistajistaan monta joukkuetta keräämään pisteitä.

Maailman cupissa kukin maa saa pisteitä vaan parhaan joukkueensa mukaan. Nyt sääntöä luettiin niin, että seuran kaikki joukkueet keräävät pisteitä. Vain seurojen ykkösjoukkueet laskien LeKi olisi ollut ykkönen. LeKillä oli vain yksi joukkue sarjassaan.

Pisteisiin vaikuttamattomissa nuorempien viesteissäkin oli kisalaisittain yllätystä. Sarjassa M12 kolmikko Oliver Kaikkonen, Niia Niemelä, Aapeli Karislahti oli ylivoimainen. Jokainen hiihti osuutensa parhaan ajan. Tuomarineuvosto kuitenkin hylkäsi joukkueen, koska siinä hiihti tyttö. Samasta syystä mitätöitiin 8- vuotiaitten poikien sarjassa toiseksi nopeiten hiihtänyt kolmikko Aleksi Kivistö, Aino Väätäinen, Luka Laurila.

Piirissä on vakiintuneen käytännön mukaisesti hyväksytty poikajoukkueita, vaikka mukana on ollut tyttö.

10 -vuotiaissa joukkue Saana Ahti, Ella Rajala, Aada Ylilehto hiihti pronssille samoin kuin 12 -vuotiaissa Emilia Ylilehto, Iina Niemelä, Lotta Tolvanen.

Hämeenlinnassa tulosta

Hämeenlinnassa lauantain hiihdettiin henkilökohtaisesti vapaalla piirinmestaruuksista. Ikähaarukka oli 10 - 75 vuotta. Sarjoissa 10-16 oli kyse Hopeasomman aluemestaruuksista.

LeKiläisten saalis oli hyvä.

Palkintokorokkeen ylimmälle hyllylle ponkaisivat ikämiehistä Arto Hakala ja Markus Välimäki, junioreista Ella Noora Haapalehto, Oliver Kaikkonen ja Joonas Kolehmainen, Aada Ylilehto, Joona Kivistö ja Juho Keskinen palkittiin hopeisella. Sanni Alatalohiihti Hämeenlinnan Maija Hakalan ja Jämin Maaret Pajunojan jälkeen pronssille. Muita ”kymppisakkiin” hiihtäneitä oli kymmenkunta.

Teksti: Antero Korhonen

Uudistettu Hämeen Viesti startissa: LeKi:n Atte Urvanta eturivissä (155) ja Sanni Alatalo (158) valmiina. Koko 15 kilometriä seuran naiset ja 16 -vuotiaat pojat hiihtivät osuutensa vuorovedolla peräkanaa. Pojat voittivat neljällä sekunnilla. Naiset voittivat viestinsä, pojat olivat sarjansa kolmosia. (Kuva Janne Keskinen)

M16- sarjan Atte Urvanta ja naisten Sanni Alatalo vetivät viestin ensimmäisen osuuden peräkanaa. Sama tahti jatkui seuraavillakin osuuksilla. 15 kilometrin mittaisen viestin maaliin LeKi:n ehtivät pojat neljä sekunttia ennen naisia, jotka voittivat sarjansa, pojat olivat kolmansia. (Kuva Antero Korhonen)

LeKi:n 14-vuotiaat Antti Urvanta (vas), Miika Niemelä ja Otso Luodelampi ottivat hopeakorokkeelle myös hiihtokoulun Lumin. (Kuva Antero Korhonen)

N16 -neitokaiset Hetta Niemelä (vas.) Oona Kaikkonen ja Ella Noora Haapalehto iloitsivat hopeasta ja hienosta säästä. (Kuva Jussi Haapalehto)

M16:n viesti vauhdissa Samuli Jalonen tuo, Juho Keskinen ampaisee ankkuriosuudelle

M12 Oliver Kaikkonen tuli vauhdilla vaihtoon

Niia Niemelä, Aapeli Karislahti ja Oliver Kaikkonen hiihtivät kukin M12 sarjassa osuuden nopeimmat ajat, Tuomarineuvosto ei hyväksynyt voittoa, koska joukossa oli tyttö. Uusi tulkinta yllätti joitain muitakin seuroja.

Letti hyvin, kaikki hyvin.

Ella Noora Haapalehto varmisteli viestin kakkososuudella N16:n hienoa hopeaa. Omia kannustamassa.

Oona odottaa vaihtoon Eevaa, Juho Samulia.

Juho toi poikien joukkueen maaliin ennen naisten joukkuetta ja Oonaa. 15 kilometrillä eroa oli syntynyt kokonaista 4 sekunttia.

Palkintoja Hämeen Hiihto ry:n edustajana jakoi Lempäälän Esa Virtanen. Vuorossa ”omat”, vaaleapuseroinenEetu Tolvanen ja Esa Seppä. Markus Välimäki oli kiirehtänyt jo kohti Seefeldin MM -hiihtoja testaamaan huippujen suksia.

Maskotit:LeKi:n ja Pyrinnön maskotit huilivat yhdessä edustustehtävien salliessa.


   
Lisää uutisia
Lempäälän Kisa ry
«  Kesäkuu   »
Kategoriat